Caderea parului la barbati
Chelirea (sau căderea părului) este o problemă foarte frecventă în rândul bărbaţilor, mai ales după o anumită vârstă. De obicei, problema debutează prin rărirea părului în zona tâmplelor, apoi linia părului se retrage din ce în ce mai mult, lăsând creştetul capului dezgolit. În cazurile cele mai grave, bărbatul nu-şi mai păstrează părul decât într-o zonă redusă circulară.
În termeni medicali, chelirea mai poartă şi denumirile de alopecie sau calviţie.
Cauzele căderii părului la bărbaţi
Cele mai cunoscute cauze de chelire la bărbaţi sunt bătrâneţea şi ereditatea. Pe lângă acestea există însă şi o cauză mai puţin cunoscută, şi anume acţiunea hormonilor masculini. Atât la bărbaţi cât şi la femei membrana fină a pielii capului este moale şi elastică. La femei ea rămâne aşa tot timpul vieţii, însă la bărbaţi hormonul masculin (care acţionează şi asupra schimbării vocii sau a apariţiei bărbii şi a părului de pe corp) provoacă îngroşarea membranei pielii capului, lucru ce îngreunează circulaţia sangvină ce hrăneşte firele de păr. Astfel, cu timpul, rădăcina firelor devine fragilă şi părul începe să cadă.
Cele mai cunoscute cauze de chelire la bărbaţi sunt bătrâneţea şi ereditatea. Pe lângă acestea există însă şi o cauză mai puţin cunoscută, şi anume acţiunea hormonilor masculini. Atât la bărbaţi cât şi la femei membrana fină a pielii capului este moale şi elastică. La femei ea rămâne aşa tot timpul vieţii, însă la bărbaţi hormonul masculin (care acţionează şi asupra schimbării vocii sau a apariţiei bărbii şi a părului de pe corp) provoacă îngroşarea membranei pielii capului, lucru ce îngreunează circulaţia sangvină ce hrăneşte firele de păr. Astfel, cu timpul, rădăcina firelor devine fragilă şi părul începe să cadă.
Rolul alimentaţiei în stoparea căderii părului
Circulaţia sangvină de la rădăcina părului şi calitatea sângelui care o hrăneşte pot fi considerabil ameliorate printr-o alimentaţie corespunzătoare, împiedicând astfel căderea prematură a părului. Cele mai indicate în acest sens sunt seminţele de floarea-soarelui, drojdia de bere, uleiul din germeni de grau şi soia care conţine multă lecitină. De asemenea se mai recomandă să introduceţi în alimentaţia zilnică legume verzi, salate crude, fructe (mai ales caise, nuci şi alune neprăjite şi nesărate), cartofi copţi la cuptor în coaja lor, ouă, produse lactate şi uleiuri vegetale.
Circulaţia sangvină de la rădăcina părului şi calitatea sângelui care o hrăneşte pot fi considerabil ameliorate printr-o alimentaţie corespunzătoare, împiedicând astfel căderea prematură a părului. Cele mai indicate în acest sens sunt seminţele de floarea-soarelui, drojdia de bere, uleiul din germeni de grau şi soia care conţine multă lecitină. De asemenea se mai recomandă să introduceţi în alimentaţia zilnică legume verzi, salate crude, fructe (mai ales caise, nuci şi alune neprăjite şi nesărate), cartofi copţi la cuptor în coaja lor, ouă, produse lactate şi uleiuri vegetale.
În acelaşi timp trebuie să avem în vedere să evităm acele alimente care fac rău părului şi rădăcinii acestuia. Excludeţi din dietă zahărul rafinat, făina rafinată (albă) şi toate produsele care se prepară cu această făină (precum pastele, pâinea, biscuiţii etc.), fructele conservate, băuturile carbo-gazoase din comerţ, fulgii de cereale (industriali), carnea şi prăjiturile. De asemenea este necesar să renunţaţi la fumat.
Rolul vitaminelor şi mineralelor în stoparea căderii părului
- Poate cele mai importante substanţe care ajută la regenerarea părului şi la împiedicarea chelirii sunt vitaminele, în special cele din complexul B (mai ales acidul folic). Acestea se găsesc în cantităţi importante în drojdia de bere, germenii de grâu cruzi şi seminţele de floarea-soarelui.
- Poate cele mai importante substanţe care ajută la regenerarea părului şi la împiedicarea chelirii sunt vitaminele, în special cele din complexul B (mai ales acidul folic). Acestea se găsesc în cantităţi importante în drojdia de bere, germenii de grâu cruzi şi seminţele de floarea-soarelui.
- Vitamina H (biotina) reduce seboreea, încetineşte încărunţirea părului şi previne chelia, mai ales dacă este asociată cu vitamina B5. Ea acţionează prin producerea de energie necesară firului de păr şi rădăcinii acestuia. Ea se găseşte în legumele şi fructele crude, drojdie de bere, lapte, gălbenuş de ou, conopidă, porumb, melasă şi nuci.
- Asiguraţi organismului un aport suficient de iod. S-a constatat că alopecia poate fi uneori cauzată de o insuficienţă de iod în alimentatie. De aceea se indică să consumaţi preparate pe bază de alge marine, aceste plante având cea mai mare concentraţie de iod.
- Şi siliciul este important pentru prevenirea căderii părului. Consumaţi de aceea ovăz, castraveţi, germeni de grâu cruzi şi seminţe de susan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu